Daniel Börtz får Musikförläggarnas hederpris

Med en karriär som sträcker sig över sex decennier har Daniel Börtz skapat en unik och färgstark musikalisk skatt som satt stor prägel på svensk konstmusik. Hans kompositioner, ofta karakteriserade av en stark emotionell intensitet och ett orädd utforskande av musikens gränser, har gjort honom till en av Sveriges mest framstående tonsättare. Nu tilldelas Daniel Börtz Musikförläggarnas hederspris 2024.

 

”Med sin förmåga att förena djup musikalisk komplexitet med stark emotionell resonans har Daniel Börtz skapat verk som inte bara berör, utan också utmanar. Under en lång och lysande karriär har han med stor känslighet och konstnärlig integritet utforskat musikens yttersta gränser, alltid med en klangvärld som speglar både det mänskliga och det överjordiska”. Så lyder delar av motiveringen till att Daniel Börtz tilldelas Musikförläggarnas hederspris. 

 

 – Jag är oerhört tacksam för det här priset och för all uppskattning jag har fått från branschen den senaste tiden – inte minst i samband med min 80-årsdag förra året. Det känns både överväldigande och fantastiskt på samma gång. Den energi och inspiration som detta erkännande har gett mig gör att jag, trots mina 81 år, känner mig mer motiverad än någonsin att fortsätta skapa och komponera. Jag är djupt tacksam för all den värme och uppmuntran jag har fått, säger Daniel Börtz.

 

Priset delas ut vid en gala på Artipelag den 8 november.