Carl-Bertil Agnestig 100 år

Den 7 mars 2024 skulle Carl-Bertil Agnestig ha fyllt 100 år. Med sin lekfulla och genomarbetade musikmetodik var Agnestig nyskapande när hans första instrumentskolor gavs ut på Gehrmans Musikförlag i mitten av 1950-talet. Sedan dess har Vi spelar piano 1 sålt i runt 700.000 exemplar. Även som musikskolerektor, barnkörledare och tonsättare gjorde Agnestig stora avtryck i musiksverige och hans pedagogik står sig fortfarande som påtagligt framsynt och modern. 

Carl-Bertil Agnestig föddes i Järvsö 1924. Familjen flyttade till Småland, men landade under Agnestigs tonårstid i Nacka utanför Stockholm. Agnestig tog som 22-åring  musiklärarexamen vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, och efter kort tid befann han sig som lärare vid Nacka Musikskola, där han senare skulle bli rektor. 

Den mänskliga rösten och sången var alltid i centrum för Agnestig, i instrumentskolor såväl som körkompositioner. I slutet av 1940-talet startade Carl-Bertil sin sångundervisning vid Nacka Musikskola; ett enträget arbete som gav ringar på vattnet i över 30 år. Nacka Musikskolas Flickkör blev en förebild och hördes i återkommande luciakonserter i radio och TV. 

I mitten av 1950-talet, under en period då den kommunala musikskolan i landet var i stark expansion, gavs Carl-Bertil Agnestigs första instrumentskolor ut på Gehrmans Musikförlag. Vi spelar piano 1 och Vår första blockflöjtsbok kom att dominera i landets musikskolor under lång tid, och han lånade även sin skarpa blick för barns musikaliska utvecklingssteg till andra instrumentskolor i samarbete med tidens främsta pedagoger. Han komponerade även över 150 barnkörssånger (Diskanten, utgivna på Verbum) som kom att utgöra grunden framför allt för barns sång i kyrkan under många år. 

Agnestigs stora inflytande i det svenska musiklivet är tydligt inte minst genom de priser och utmärkelser han fick motta, bland andra Medaljen för tonkonstens främjande från Kgl Musikaliska Akademien, Årets barn- och ungdomskörledare (Ung i Kör) och Life Time Achievement Award (Svenska Musikförläggareföreningen). Han var också hedersmedlem av Kyrkomusikernas Riksförbund. 

Men Agnestigs betydelse mäts kanske bäst i mängden undervisningsböcker som ledsagat generationer av barn och unga i deras första aktiva möte med musiken. Vi spelar piano 1 har sålt runt 700.000 exemplar och är fortfarande, snart 70 år efter att den först gavs ut, en av Gehrmans Musikförlags bäst säljande utgåvor varje år.